Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velký volební manuál

Volby se blíží, tak jsem připravil velký volební manuál, ve kterém najdete spoustu užitečných odkazů a informací, jak se na volby připravit a neztratit se v předvolební boji. Rozhodnout se nakonec ale budete muset sami.

Tento text je členěn na několik sekcí, které na sebe nenavazují, takže je možné se podívat jen na témata, která vás nejvíce zajímají. Předem se omlouvám za neúplnost a možné nepřesnosti. Budu se snažit článek doplňovat a opravovat podle připomínek v diskuzi.

0. Jak volit? (informace o volbách technického charakteru)

 

Kdy? pátek 8. října  14:00 - 22:00

          sobota 9.října 8:00 -  14:00

Jak ?  zvolíte volební lístek své strany/koalice, na kterém můžete zakroužkovat nejvýše 4 své oblíbené kandidaty. K čemu jsou preferenční hlasy :zde

Jak volit mimo své trvalé bydliště? Vyřiďte si voličský průkaz nejpozději do 1. října 2021 pomocí vaší datové schránky nebo v listinné podobě s úředně ověřeným podpisem nebo do 6. října 2021 16:00 osobně na úřadě. Žádost je možné stáhnout třeba zde.

Co je v novém volebním zákoně?
*pro vstup do sněmovny je třeba alespoň 5% pro samostatně kandidující stranu , 8% pro dvojkoalici a 11% pro trojkoalici

* počet platných hlasů v daném kraji rozhoduje o počtu poslanců za daný kraj, tj. menší volební účast může znamenat, že kraji ubudou poslanci oproti minulému období.

*  Pro přepočet volební hlasů na poslance se nově bude používat Imperialiho kvóta namísto dříve používané D'Hondtově metodě. Jedná se o podstatnou změnu, neboť dříve byly velké strany příliš zvýhodněny. V parlamentních volbách 2017 by podle nové metody získalo ANO+ČSSD+KSČM jen 100 poslanců místo 107, která má dnes. Různé metody výpočtu lze porovnávat pomocí kalkulačky volebních metod.

1.Lži, podvody, hoaxy, dezinformace a korupce

Pravdivost výroků politiků velmi kvalitně posuzuje demagog.cz. Výrok politika může být pravdivý, lež, zavádějící nebo neověřitelný. Příklad zavádějícího výroku: naše vláda realizovala stavbu dálnice, ale ve skutečnosti dálnice byla postavena za minulé vlády a současná vláda jen přestřihla pásku. U každého výroku je zdůvodnění hodnocení pravdivosti včetně odkazů potvrzující závěr demagoga.cz.

V tabulce níže jsem porovnal "demagog skóre" lídrů 5 nejsilnějších kandidujících uskupení k 28.9.2021 v pořadí od největších lhářů. Další politiky můžete najít na stránkách, což velmi doporučuji.

1.33543.327.517.012.244.5
2.23550.224.315.79.840
3.89216.914.119.331
4.28974.77.68.79.016.3
5.23176.28.26.56.514.7

Z tabulky lze vidět velké rozdíly mezi jednotlivými lídry. Osobně mi z toho vychází, že Tomio Okamura je naprosto zoufale nevěrohodný a nelze ho volit. Poslední zkušenost je z volebních novin SPD, kde na poslední straně porovnává naprosto nepřesně programy jednotlivých stran, tak aby vycházela SPD nejlépe. Filip na tom není o moc lépe a rovněž Babiš je na tom velmi špatně. Petr Fiala a Ivan Bartoš mají prostor ke zlepšení, nicméně v kategorii pravdomluvnosti jasně dominují.
V této kampani se vyrojilo velké množství hoaxů, ze své zkušenosti jsem je zaznamenal zejména na adresu pirátů, kteří Vám opravdu nenastěhují migranta do bytu ani  jim nedají byty zadarmo: https://www.pirati.cz/hoax/). Samozřejmě je dobré mít jasno i v hoaxech, které se voleb netýkají přímo jako, zda jsou ve vakcíně na COVID čipy atd.. Dobré je si vygooglit detaily. Zde uvádím několik antihoax webů:

demagog.cz

hoax.cz

https://manipulatori.cz/lexikon/hoax/

https://www.stopfake.org/

https://www.factcheck.org/

Protikorupční opatření

Prosazuje Váš poslanec aktivně protikorupční zákony? Zkontrolujte ho zde.

2. "Volební pomůcky"

Volební kalkulačky vyhodnotí vaši shodu s programy jednotlivých stran na základě zodpovězených otázek. Je možné některým otázkám dát větší důležitost. Kalkulačky jsou sice zajímavý nástroj, ale negarantují, že politici své sliby myslí vážně a i v případě velké shody se může stát, že daná strana s Vámi nesouhlasí ve fundamentální otázce, takže bych nedoporučil volit jen na základě výsledku volební kalkulačky. 

https://www.volebnikalkulacka.cz/ - stránka obsahuje několik různých testů, základní test, velmi dlouhý test, osobně doporučuji inventuru hlasování 2017-2021, kde porovnáte své názory s hlasování všech poslanců.

volební kvíz (zpravy.aktualne.cz)

volební kalkulačka (idnes.cz)

https://volebni-kompas.cz/cs/

Vládní vysvědčení

Asi nikdo z nás si nepamatuje vládní sliby a těžko dokáže posoudit, kolik slibů vláda splnila, částečně slibila, nesplnila či dokonce porušila. Naštěstí si vše můžeme připomenout:

Demagog.cz: vládní sliby

e15.cz : Vláda většinu slibů splnila, ministrům za ANO se ale příliš nedaří

Ještě si můžete připomenout všechny ministry, kteří vládou prošli zde.

Volební debaty

Volební debaty jsou v plném proudu. Naštěstí je možné sledovat většinu debat i ze záznamu. Vzhledem k velkému množství politických stran, nemají politici moc velký prostor, na to vysvětlit, jak chtějí dosáhnout svých cílů. Debaty často sklouzly k heslovitým sdělením a nekontrolovanému skákání si do řeči. Zajímavé mi přijdou krajské debaty na České televizi, kde se volič může seznámit se svými krajskými lídry.

Česká televize: předvolební debaty s krajskými lídry

CNN Prima Hlas lidu - serie debat s hlavními lídry (třeba si na webu jednotlivé debaty vygooglit) 

Volební průzkumy

Ve zprávách je možné najít velké množství volebních průzkumů. Zdá se mi, že výzkumy se od sebe velmi liší a podle mne má smysl sledovat jen velmi omezeně. Očekává se velmi vyrovnané volební klání. Krátké shrnutí:

  • do PS ČR by se bez problémů měli dostat: ANO, SPOLU, PirátSTAN, SPD
  • na hraně 5% (a dost možná spíš pod hranou): KSČM, ČSSD a Přísaha
  • strany, které by museli hodně překvapit: Zelení, Trikolora, Volný Blok atd...

3. Politické aféry

Seznam velkých afér:

  •  Čapí hnízdo
  •  100 milionů pro neinovativní linku na toastový chleba Penam
  •  sexuální pletky poslance Dominika Feriho (TOP09)
  • vládní zakázky během nouzového stavu 
  • nedostatečná kontrola střetu zájmu, kvůli níž pozastavila EU dotace pro ČR
  • ekologická katastrofa na Bečvě 
  • výbuch muničního skladu ve Vrběticích a plánovaná cesta Hamáčka do Moskvy
  • Faltýnek a jeho diář
  • a další.

Na internetu je možné najít detaily k těmto a dalším aférám. Na upozornění v diskuzi rád doplním další relevantní aféry. Pro detailnější seznam různých politický afér doporučuji tento link.

4. Politická témata stručně s odkazy na detaily

Kdo s kým po volbách?

Voliči rozdělí poslanecké mandáty a politické strany se začnou dohadovat, kdo s kým vytvoří vládu. U vlády by zůstalo rádo hnutí ANO, jehož vládnutí by přímo či nepřímo mohlo podpořit SPD, KSČM, ČSSD. Úplně novou vládu by rádo sestavilo pět stran sdružených do dvou koalic: SPOLU a PirSTAN. Jednotlivé politické strany z koalic plánují mít své vlastní poslanecké kluby, neboť je to výhodnější z hlediska jednacího řádu sněmovny. Nicméně se zavázaly postupovat společně v rámci koalic.

Finance

Vláda zvýšila platy učitelů, důchody nad zákonnou valorizaci a hodně peněz stál vládní kasu COVID. Výsledkem toho je předpokládaný rekordní schodek státního rozpočtu za rok 2021 ve výši 500 miliard kč a v současnosti se připravuji rozpočet na 2022 s předpokládaným schodkem ve výši 376 miliard kč, aniž by se v tomto rozpočtu počítalo s COVIDem. Hezký přehled o státní rozpočtu lze najít na wikipedii nebo ministerstvo financí vydává přehled "Státní rozpočet v kostce", za rok 2020 zde. Třeba v roce 2011 byly příjmy 1044 miliard Kč a výdaje 1179 mld. Kč, v roce 2021 se očekávají příjmy 1386 mld. Kč a výdaje 1886 mld. Kč. Dalším problémem je rekordním tempem rostoucí inflace.

Za co všechno může vláda? Zachází s pěnězmi zodpovědně? Jsou vysoké schodky za 2020 a 2021 a navrhovaný schodek za 2022 obhajitelné nebo je to čiré populistické vyhazování peněz? Na každém předvolebním mítinku dostanete jinou odpověd, proto bych doporučil vygooglit články od Evy Zamrazilové, předsedkyně Národní rozpočtové rady, která je apolitickou odbornicí na státní finance. Můj výběr:

Zamrazilová živě: Co reálně znamená zvýšení důchodů o 300 korun

Pokud neotočíme kormidlem, narazíme, říká šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová

Pokles HDP je nejhorší ve službách. Ekonomiku drží nad vodou export, tvrdí ekonomka Zamrazilová

Eva Zamrazilová v Otázkách Václava Moravce

Velmi stručný výtah z názorů Evy Zamrazilové: 

  • je třeba být zodpovědnější a snižovat deficit rychleji, než jak má v plánu ANO
  • důchodcům přidávat adresněji, vyřešit důchodovou reformu do 10 leti (dřív než půjdou do důchodu odcházet populačně silné ročníky)
  • inflaci táhnou zdražující se služby po COVIDu
  • velká část deficitu za 2021 se netýká COVIDu

Samozřejmě je možné si najít hodnocení jiných odborníků či politiků, ale u nich si nejsem jist, zda nesledují spíš svoje politické názory.

Důchody

 Valorizace zvýšuje důchody o inflaci, tedy o procentuální růst cen zboží a služeb v daném období a k tomu se navyšuje o polovinu růstu reálných mezd. V roce by důchody měli v průměru vzrůst o 797,-, přičemž růst bude o 300,- nad rámec povinné valorizace.Zajímavou analýzu vývoje důchodů v posledních letech a realnou kupní sílu důchodců je možné najít zde.

Nezaměstnanost

Během posledních 10 let klesla nezaměstnanost z 9.7% (1/2011) na 3.6% (8/2021), hezký přehled zde. Jsme v této statistice nejlepší zemí EU, jejiž průměr je 6.8% (8/2021 - detaily zde). Nezaměstnaných je v současnosti 268 tisíc, na druhou stranu je k dispozi 363 tisíc volných míst. Bohužel kvalifikace nezaměstnaných neodpovídá požadavkům pro volná místa. V roce 2020 činily dávky v nezaměstnanosti 7.6 miliard kč z 1 618 miliard celkového rozpočtu nebo taky 1.2% sociálních dávek. Problémem tedy není nezaměstnanost, ale nedostatek kvalifikovaných sil, který brání firmám ve větším rozmachu.

Evropská unie (EU)

Na setrvání v Evropské unii se shodne většina politických stran (ANO, ČSSD, SPOLU, Piráti + Stan), naopak pro výstup z EU (tzv. Czechxit) vystupuje SPD, Trikolóra či komunisté. Velké Británii se po opuštění EU nedaří a v současnosti má problémy s nedostatkem pracovních sil, s tím související distribucí zboží a v neposlední řadě problém s nedostatkem benzínu na pumpách. Je těžké si proto představit, že bychom vydělali na opuštění EU, zvlášť když je ČR exportní ekonomika, jejiž největší obchodní partneři jsou země EU. Být v EU je v současnosti pro ČR výhodné. V roce 2020 ČR přispěla do evropského rozpočtu 60 189,6 miliony korun a získala celkově 145 931,9 milionů korun, tj. zhodnotila svůj vklad 2.42x krát. Na rozhodování europarlamentu se podílí 21 českých europoslanců z celkových 705. Pro srovnání: Německo má 96 europoslanců, takže na počet obyvatel máme větší zastoupení.

Euro

Přijetí společné měny by nemělo být v tomto volebním období příliš důležitým tématem. Ač jsme v minulosti splňovali podmínky pro přijetí, tak v současnosti již podmínky nesplňujeme a nezdá se být realné, že by se euro během následujících 4 let přijalo.

Green deal

je soubor politických iniciativ Evropské komise, jejichž hlavním cílem je dosáhnout toho, aby Evropa byla v roce 2050 klimaticky neutrální. Současná vláda mohla celý projekt v roce 2019 jedním hlasováním vetovat. EU se chystá podpořit transformaci ekonomiky tak, aby byla dlouhodobě udržitelná. V rámci programu podpoří:

  • zalesňování Evropy a vznik nových chráněných území
  • bezemisní zdroje elekřiny a celoevropskou rozvodnou síť (vždy někde fouká nebo svítí, tak je třeba jen rozvést elektřinu po celé EU)
  • potravinovou soběstačnost (strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“)
  • snížení spotřeby energie (chápu to jako třeba zateplování nebo zvýšení efektivity technologií) 

Green deal je pro českou ekonomiku příležitostí i rizikem. Rozhodně nelze tuto iniciativu jako celek označit jako špatnou, ale určitě lze některé směry kritizovat, nejlépe konstruktivně v Bruselu. V každém případě se Green dealu nevyhneme, i kdybychom se stavěli na hlavu. Pokud Němci či Francouzi chtějí kupovat elektromobily, tak bude lepší, když budou kupovat elektrické škodovky.
Přikládám pár odkazů pro bližší informace:

Wikipedie česká verze (anglická podrobnější verze)

Green deal (Evropská komise)

 

Migrace

Politické téma, které je ve volbách hodně zveličováno. ČR je tranzitní zemí a migranti, pokud se k nám dostanou, velmi rychle pokračují do Německa. Žádná z velkých stran není pro přijímaní migrantů a všechny chtějí podpořit ochranu vnějších hranic EU. Podpora kvót pro přerozdělování v rámci EU klesá. Česká vláda nedávno přijala spolupracovníky z Afganistánu a jejich rodiny. V současnosti není jasné, zda v ČR zůstanou nebo se přestěhují např. do Německa, kde mají větší počet krajanů.

Migrace politiků a politické odchody

Během let 2018-2021 se ve vládě vystřídalo celkem 25 ministrů na 14 ministerstvech (Druhá vláda Andreje Babiše), nejvíce pak na ministerstvu zdravotnictví (4). Část poslanců změnila stranický dres (3 TSS, 2 Volný Blok) a několik poslanců se vzdalo svého mandátu (z nichž je asi nejznámější Miroslav Kalousek). Některé politické rochády a odchody můžete najít v tabulce:

ODS
ČSSD
ANO

Co se týče členské základny, tak nejvíce ubývá členů ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, dále ODS a ANO hlásí rovněž úbytek, naopak mírný přírůstek hlásí TOP09, dále rostou Piráti, Starostové a nejvíc SPD (zdroj, obdobný článek zde).

 

COVID

bude nadále důležité téma voleb, neboť o dalších opatření rozhodne spíš COVID než přání politických stran. Dále se bude řešit očkování, přeočkování, COVID pasy, uznávání protilátek atd. Povinného očkování se lidé nemusí bát, ať už vyhraje kdokoliv. Jen některé strany uvažují o povinném očkování pro určité profese (lékaři, ošetřovatelky v domově důchodců).

Ještě se vraťme k výsledků COVID pandemie v ČR. ČR dopadle velmi špatně, ať už v počtu mrtvých či délce lockdownu. Tabulka se věnuje COVID úmrtí. První číslo je celkový počet úmrtí, druhé číslo COVID umrtí na milion obyvatel.

1.
10,574
3,203.27
2.
3,189.89
3.
Maďarsko
30,185
3,089.58
4
Bulharsko
20,812
2,983.47
5
30,455
2,854.34
Slovensko
12,620
2,313.87
Rakousko
10,998
1,238.92
Německo
93,643
1,126.43

Zdroj: statista.com

Další informace:

Manželství pro všechny

V této otázce mají poslanci většiny stran možnost hlasovat dle svého přesvědčení. Zastánce manželství pro gay a lesbické páry najdete především mezi Zelenými a Piráty, odpůrce pak v ODS, SPD a samozřejmě KDU-ČSL. Detailněji se touto tématikou zabývá web: https://www.jsmefer.cz/. Jak se k hlasování stavěli jednotliví poslanci - zde. Dále se o tématu rozepisovat nebudu, neboť očekávám, že pro většinu lidí to není programová priorita, podle které by se rozhodovali, koho volit.

Životní prostředí

Nejzelenější program mají Zelení a Piráti, na opačném polů najdeme  koalici  Trikolory,  Svobodných  a Soukromníků (TSS) a SPD. Zhodnocení vlivu jednotlivých programů na životní programů nabízí:

Ikdyž ne vždy jsou jejich názory úplně domyšlené, tak stejně stojí za přečtení. Pro ČR bude velmi důležitá tématika jaderných elektráren, zda budou uznány jako bezemisní zdroj energie. Velkým tématem je rozvoj elektromobilů (viz také Green deal), které přímo nespalují fosilní paliva, na druhou stranu mají své problémy a ekologickou stopu. Jeden článek o elektromobilech zde. Zda a jak moc jsou eko se můžete dočíst na více místech na internetu. Nicméně odpověd se líší podle toho, kdo jí píše.

Bydlení

Všechny politické strany mají připraven svůj plán na zvýšení tempa výstavby nových bytů a zajištění dostupného bydlení pro občany. Letos prošel nový stavební zákon, jež by měl být odpovědí vládních stran na problémy bydlení. Nicméně tento zákon je velmi kritizován a opozice hodnotí zákon spíše jako regresi než progres.

 

Školství

Hlavním tématem vládního období byla výuka v době COVIDu - online výuka, testování žáků. Dále vláda zvýšila platy učitelů o 40% na současný průměrný plat 44 224 Kč. Debatuje se další zvyšování platů na 130% průměrného platu. Zda zvyšování platů přinese i zvýšení úrovně českého školství si budeme muset chvíli počkat, ať mají změny čas se projevit. Nicméně současné výsledky jsou docela neuspokojivé, napříklady výsledky státních maturit. Tragické jsou především výsledky maturit z matematiky, když letos propadlo  16,8 procenta studentů. Přijde mi, že lepší vzdělání studentů nepřinese pouhé zvýšení platů a nějaká reforma by určitě neuškodila. Zajímavý pohled přinásí článek Respektu "Největší překážkou jsou rodiče".

5. Diskuze

Do diskuze pište, co Vám pomohlo se vyznat v českém politickém chaosu. Případně opomenutí a připomínky k textu. Prosím o civilizovanou diskuzi. Ať už vyhraje volby kdokoliv, tak tu všichni spolu budeme muset žíti i po volbách.

Autor: Michal Šindler | pondělí 4.10.2021 8:09 | karma článku: 10,59 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Michal Šindler

Jak správně demonstrovat proti vládě?

Nejistota v společnosti, rostoucí ceny potravin a energií, strach ze zimy a další ženou lidi na náměstí. Má však smysl demonstrovat a případně proč, jak a s kým?

15.9.2022 v 19:36 | Karma: 11,36 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Michal Šindler

Jak by měl vypadat vánoční prezidentský projev

Máme za sebou další prezidentský projev Miloše Zemana, který nám prezentoval strašně úzký pohled na dění v ČR: ekonomický růst, dávky, emigranti, politika atd. Prezident by náš pohled na dění měl rozšiřovat, ne zúžovat.

30.12.2016 v 10:56 | Karma: 17,58 | Přečteno: 605x | Diskuse| Politika

Michal Šindler

NEexpert: Česko v migrační krizi ukazuje, jak se politologie dělat nemá

Ačkoliv Doc. Mgr. Ing. Petr Kratochvíl, Ph.D. v http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-petrem-kratochvilem-reditelem-umv-fo8-/domaci.aspx?c=A151007_181659_domaci_neh (rozhovor pro iDnes) tvrdí: "Česko v migrační krizi ukazuje, jak s

12.10.2015 v 21:51 | Karma: 31,17 | Přečteno: 996x | Diskuse| Ostatní

Michal Šindler

Děti nepatří rodičům, patří státu (norskému)

Snad si nemůže nikdo myslet, že by děti mohli patřit rodičům!? Děti přece patří státu, který laskavě umožňuje rodičům se o (ne)své děti starat, dokud/pokud sociálka nerozhodne jinak. Aspoň takový dojem mám z norského Barnevernu po přečtení různých komentářů ke kauze odebrání dvou českých chlápců [1] a rozhodl jsem se věnovat tento článek tomuto aspektu kauzy.

25.1.2015 v 15:46 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Michal Šindler

Zrušte deváté třídy - jak to vidím já.

Není tomu tak dávno, kdy byla povinná školní docházka 8 let a pak přibyl devatý ročník navíc. Co tento rok základního vzdělání přináší? Je opravdovým přínosem ke vzdělanosti či jen rozmělnuje učení do více let a prodlužuje studentská léta? I tyto otázky přinesl návrh na zrušení devátých tříd. Václav Klaus mladší prezentoval své návrhy ze svého pohledu ředitele školy a občana snažícího se najít úspory v našich financí. Tento článek mne zaujal a proto bych tuto problematiku komentoval ze svého úhlu pohledu.

19.9.2010 v 16:00 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Společnost

Michal Šindler

Na co potřebujeme Akademii věd?

V posledních dnech se diskutuje mimo jiné i osud Akademie věd ČR. V reakci na četné argumenty, ať už blogerů či diskutujících jsem se rozhodl napsat tento článek. Dalším důvodem bylo, že se blogy na iDnes tomuto tématu moc nevěnovaly. Chtěl bych zde uvést argumenty pro existenci střediska výzkumu a snad se mi podaří všem vysvětlit k čemu věda a vědecká centra jsou a proč si zaslouží podporu občanů, nejen českých.

8.8.2009 v 18:41 | Karma: 16,82 | Přečteno: 1387x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 963x
Fyzik, student a velký čtenář sci-fi a fantasy. Snílek a věčný optimista, který věří v lepší zítřky (samozřejmě ne s komunismem)

Seznam rubrik